Bron: Notaris.be

Wat zijn registratiekosten?

Registratiekosten of registratierechten zijn de kosten die je betaalt bij de aankoop van een woning of appartement, of bouwgrond. De registratierechten maken vaak het grootste deel uit van de kosten bij een aankoop en worden door de notaris doorgestort aan de fiscus. Het gaat om een belasting die de overheid int voor de registratie van de koopakte in een register.

De registratierechten of registratiebelastingen verschillen volgens de aard van de akte en van gewest tot gewest. In Vlaanderen spreekt men ondertussen van ‘verkooprecht’. 

Zo is bijvoorbeeld voor een verkoop in Vlaanderen een registratiebelasting van 6% verschuldigd op de koopsom en de lasten van de aankoop van een enige eigen gezinswoning. De aankoop van een bouwgrond of niet-gezinswoning is wel nog steeds onderworpen aan een registratiebelasting van 10%. In sommige gevallen kunnen koper(s) genieten een verlaagd tarief (bv. bij een ingrijpende energetische renovatie) van 5%. Voor andere akten gelden dan weer andere percentages; zo bedraagt het registratierecht 1 % voor een krediet.

Registratiekosten berekenen kan makkelijk en eenvoudig met de berekeningsmodule op Notaris.be.